Zoek een zorgaanbieder in uw regio!

( vul minimaal 1 van de 2 velden in! )


Zorgverzekeraars

Inhoud

Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering. Naast de basisverzekering kunnen mensen zich aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten. Bijvoorbeeld een uitgebreide vergoeding voor fysiotherapie of tandarts. De vergoedingen en de premie verschillen per verzekeraar. De overheid bemoeit zich niet met aanvullende verzekeringen.

Kinderen en jongeren verzekeringsplichtig

Ook kinderen onder de 18 jaar zijn verzekeringsplichtig. Een van de ouders moet voor hen een zorgverzekering afsluiten. Voor de basisverzekering van uw kinderen onder de 18 jaar hoeft u nog geen premie te betalen. Jongeren vanaf 18 jaar moeten zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit moeten ze doen binnen vier maanden na hun 18e verjaardag. Vanaf dat moment moeten ze ook betalen voor de basiszorgverzekering.

Acceptatieplicht voor de basisverzekering

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basiszorgverzekering. Het betekent dat ze iedereen zonder voorwaarden moeten accepteren voor deze verzekering.

Als u niet verzekerd bent voor de basisverzekering

Als u niet verzekerd bent, loopt u kans op een boete. De boete bedraagt 130 procent van de nominale premie voor de basisverzekering. U betaalt de boete voor elke maand dat u verzekerd had moeten zijn. De boete wordt over een maximum van vijf jaar berekend. Daarnaast moet u zelf de kosten betalen als u medische zorg nodig heeft terwijl u onverzekerd was. Kinderen krijgen geen boete als ze niet verzekerd zijn, maar u krijgt de medische kosten dan niet vergoed. U kunt bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in beroep gaan tegen de boete.

Zorgverzekeraars video's