Zoek een zorgaanbieder in uw regio!

( vul minimaal 1 van de 2 velden in! )


Voetverzorging

Pedicure

Pedicure is in Nederland een vrij beroep, wat wil zeggen dat iedereen het ook zonder diploma uit mag oefenen. In 1996 heeft minister Hermans de diploma-eis laten vervallen, evenals de rest van de vestigingseisen. Dit betekent dat er geen erkende diploma's meer zijn voor voetverzorging.

Voor 1996 waren er diverse diploma's voetverzorging, zoals de SEPVO en de EPP. Inmiddels zijn er weer twee examinerende bureaus in Nederland aangesteld door de overheid ter bevordering van de kwaliteit van de examens, namelijk het KOC in Nieuwegein en TCI uit Schoonrewoerd. Het staat ieder opleidingsinstituut vrij om gebruik te maken van hun diensten. KOC heeft de wettelijke taak om de kwalificatiestructuur voor dit beroep vorm te geven. Een kwalificatiestructuur gaat uit van de competenties nodig om dit vak naar behoren te kunnen oefenen.

Pedicures die verantwoord met hun vak omgaan zijn zeker gediplomeerd en vaak aangesloten bij de organisatie ProVoet. Het vak van pedicure is meer dan het alleen maar knippen van nagels. Zo mag een pedicure eelt en likdoorns verwijderen en ingroeiende nagels losmaken, advies geven en/of aanmeten van steunzolen, anti-drukmiddelen adviseren, doorverwijzen naar podoloog of arts en advies geven over de verzorging van de voeten. Ook mogen pedicures diabetes- en reumapatiënten behandelen, mits zij in bezit zijn van een door zorgverzekeraars erkend certificaat Diabetische Voet (DV) of Reumatische Voet (RV). In het Landelijk Beroepsregister voor Voetverzorgers is inzichtelijk gemaakt wie daarvoor gecertificeerd is.

De eisen voor het bedrijf zijn vervat in de Code van het voetverzorgingsbedrijf uitgegeven door het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Deze branchecode bundelt normen met alle voorschriften en praktijkrichtlijnen. Hygiëne, bedrijfstechniek, arbeidsomstandigheden, inkoop- en inrichtingseisen zijn enkele kernonderwerpen uit deze standaard voor bedrijfsverbetering.

Wat kan de voetverzorger voor u doen?

Liep u al eens "op wolken"? Veel trouwe bezoekers van de voetverzorger kennen dit aangename gevoel van goed verzorgde voeten. De moderne voetverzorger is goed opgeleid. Ook de techniek heeft niet stil gestaan, zodat zij kunnen beschikken over de nieuwste apparatuur

Voetverzorging video's