Zoek een zorgaanbieder in uw regio!

( vul minimaal 1 van de 2 velden in! )


Rolstoelen en invalidenwagens

Over rolstoelen

Het is een stoel met wielen. Afhankelijk van het model:
- beweegt de persoon die in de rolstoel zit zichzelf met de handen voort;
- wordt de rolstoel geduwd, of:
- bevat de rolstoel een elektromotor waarmee hij wordt aangedreven.
In de afgelopen jaren werd door toepassing van moderne constructies en lichte materialen zoals carbon en titanium, een breed assortiment voor elke toepassing leverbaar. Ook de besturing van elektrisch aangedreven rolstoelen kan op zeer veel manieren plaatsvinden. Een rolstoel vormt vaak de enige vervanging van de benen, voor mensen die niet kunnen lopen.

Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Welke rolstoel geschikt is, hangt af van allerlei factoren. vooral wat je met de rolstoel allemaal wilt kunnen.

Een persoon die van een rolstoel gebruikmaakt wordt soms aangeduid als rolstoelpatiënt. Dit is echter onjuist, een patiënt is in samenstellingen iemand die aan de in het eerste deel genoemde ziekte lijdt (kankerpatiënt, TBC-patiënt, diabetespatiënt, enz.), en een rolstoel is geen ziekte. De juiste benaming is rolstoelgebruiker.

Willen gebruikers van rolstoelen zich zonder hulp toegang kunnen verschaffen tot gebouwen en vervoer, dan zijn obstakels zoals trappen of hoge drempels lastig. Gebouwen en bijvoorbeeld treinen en bussen waarbij het voor rolstoelgebruikers makkelijk is naar binnen te rijden noemen we rolstoelvriendelijk.

Ook de rollator, scootmobiel en handbike voor gehandicapten worden vaak gedeeltelijk als rolstoel beschouwd maar ze zijn dit beslist niet. Voor een scootmobiel en een handbike gelden zelfs geheel andere regels dan voor rolstoelen.

Geschiedenis

De vroegste vermelding van rolstoelen, dateert uit de 6e eeuw, als een inscriptie, gemaakt op een stenen tafel in China. Latere data verwijzen naar Europeanen die tijdens de Duitse renaissance deze technologie benutten. Harry Jennings en zijn gehandicapte vriend, Herbert Everest, beiden ingenieurs, vonden in 1933 de eerste lichtgewicht, stalen, en opvouwbare rolstoel uit. Everest brak zijn rug in een mijnongeluk. Het tweetal zag het zakelijke potentieel van de uitvinding, en werden de eerste massaproducent van rolstoelen; Everest and Jennings. Hun "x-brace" ontwerp wordt nog steeds algemeen gebruikt, zij het met hedendaagse materialen, en verbeteringen.

Rolstoelen en invalidenwagens video's