Ooglaser
Lasers worden zowel toegepast voor oppervlakkige (hoornvlies) als diepere (lens, netvlies, vaatvlies) behandelingen. Voor de behandeling van verziendheid kan lasek of lasik toegepast worden, hierbij wordt de bolling van het oog afgezwakt door cellen van het hoornvlies te verdampen. Bij bepaalde oogaandoeningen ontstaan er op het vaatvlies te veel bloedvaten, ook deze kunnen per laser dichtgebrand worden. Voor de medische behandelingen zijn lasers met verschillende golflengten beschikbaar.
LASIK
Ooglaserbehandeling met Lasik, bij de Lasik ooglaserbehandeling wordt er een vliesdun flapje met een speciaal mesje los geschaafd van het hoornvlies. Dit gebeurt met behulp van een microkeratoom, een speciaal mechanisch instrument. Het flapje blijft aan één zijde vastzitten en wordt tijdelijk omgeklapt. Met een laserstraal wordt vervolgens een minuscuul laagje van het hoornvliesweefsel verwijderd door middel van verdamping. Het hoornvlies zal hierdoor de juiste kromming aannemen. Na de ooglaserbehandeling wordt het flapje weer teruggeplaatst. Het zal vanzelf weer vastplakken op het behandelde hoornvlies wat zorgt voor een mooie wondsluiting. De kans op ontsteking is hierdoor geminimaliseerd.
LASEK
Bij een Lasek ooglaserbehandeling wordt de bovenste cellaag van het hoornvlies, het epitheel, losgemaakt met alcohol. Vervolgens wordt met een ooglaser het hoornvlies afgevlakt of juist boller gemaakt. Bij een ooglaserbehandeling voor verziendheid wordt het hoornvlies boller gemaakt. Bij een Lasek behandeling voor bijziendheid wordt de hoornvlieskromming juist afgevlakt. Daarna wordt het epitheelweefsel teruggeplaatst en een verbandlensje ingezet. De wond onder het epitheellaagje herstelt binnen een aantal dagen. Omdat de epitheelcellen volledig herstellen, laat de operatie geen enkel spoor of litteken achter. De behandeling zelf is pijnloos, maar heeft een iets langere herstelperiode dan het Ooglaserbehandeling met de Lasik methode.