Zoek een zorgaanbieder in uw regio!

( vul minimaal 1 van de 2 velden in! )


Medische keuringen

Een medische keuring

Acceptatiekeuringen voor verzekeringsmaatschappijen, bedrijfskeuringen en medische aanstellingskeuringen: het zijn allemaal vormen van medische keuringen. Alle vragen en onderzoeken die gericht zijn op je lichamelijke gezondheid maken deel uit van een medische keuring. Het gaat niet alleen om medisch onderzoek door een arts. Ook mondelinge vragen, vragenformulieren of een gezondheidsverklaring horen soms bij een medische keuring.
De meeste keuringsbedrijven voeren vooral periodieke bedrijfskeuringen en acceptatiekeuringen voor verzekeringsmaatschappijen uit. Bijvoorbeeld als iemand een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een hypotheek wil afsluiten.
Als particulier is het ook mogelijk een totale medische keuring aan te vragen. Veel mensen vinden het fijn om minimaal één keer in hun leven een totale keuring te laten doen om zo van zichzelf te weten te komen hoe gezond ze zijn.

Het onderzoek

De verschillende medische keuringen worden op een zelfde manier uitgevoerd. Ze bestaan altijd uit twee delen: een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek. In de vragenlijst staan vragen als "Voel je je gezond?" en "Wanneer ben je voor het laatst bij je huisarts geweest?". Ook medicijngebruik en de eventuele sterkte van je bril of lenzen moeten genoteerd worden.
Tijdens het lichamelijk onderzoek word je als patiënt letterlijk van top tot teen onderzocht. Als 'gekeurde' dien je je hiervoor uit te kleden zodat het hele lichaam onderzocht kan worden.