Zoek een zorgaanbieder in uw regio!

( vul minimaal 1 van de 2 velden in! )


Klinieken

Wat zijn priveklinieken?

Prive-klinieken of particuliere klinieken zijn poliklinische dagbehandelcentra. Ze zijn opgezet en gefinancierd met private middelen, oftewel investeerders. De klinieken kenmerken zich door een bedrijfsmatige aanpak zonder bureaucratie. Klantvriendelijkheid, kwaliteit, efficiency en marktgerichtheid zijn de basisprincipes.

Medisch/Esthetische klinieken

Bij sommige particuliere klinieken kunnen clienten uitsluitend terecht voor behandelingen die niet worden vergoed door ziektekostenverzekeraars. Het gaat dan om behandelingen waarvoor geen medische reden bestaat. Bekende voorbeelden zijn cosmetische ingrepen en refractiechirurgie, een laserbehandeling die het mogelijk maakt dat iemand niet langer een bril hoeft te dragen. De client neemt de kosten van deze behandelingen voor eigen rekening, omdat de zorgverzekeraar ze niet vergoedt. In het jargon zijn dit behandelingen die vallen onder het derde compartiment. De prijsvorming voor deze behandelingen staat niet onder overheidstoezicht. Het is een vrije markt, dus loont het voor cliƫnten de moeite om bij diverse klinieken prijzen te vergelijken. Veel particuliere klinieken bieden deze informatie op hun website.

Zelfstandige Behandel Centra (ZBC

Bij andere particuliere klinieken kunnen clienten juist wel terecht voor behandelingen die door de ziektekostenverzekeraars worden vergoed. Deze worden met een vakterm aangeduid als behandelingen uit het tweede compartiment. Klinieken die dergelijke behandelingen bieden, hebben hierover afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. Alle clienten hebben toegang tot deze klinieken, vooropgesteld dat hun zorgverzekeraar inderdaad zo'n afspraak heeft gemaakt. Clienten doen er goed aan dit voor een eventuele behandeling te onderzoeken bij de kliniek van hun keuze of bij hun zorgverzekeraar. Als client is het goed om te weten dat er principiele vrijheid van artsenkeuze is. Zorgverzekeraars mogen niet zo maar een keuze van hun verzekerde naast zich neerleggen voor een behandeling door een arts in een particuliere kliniek of een ziekenhuis die wel in het vergoedingenpakket van de verzekerde zitten. Dit geldt zelfs voor behandelingen die in het buitenland plaatsvinden.