Zoek een zorgaanbieder in uw regio!

( vul minimaal 1 van de 2 velden in! )


Huisartsen

Huisarts

Huisarts is de benaming voor een gespecialiseerde arts die perifeer werkt (niet in een ziekenhuis) en die in Nederland het eerste station is voor mensen met problemen met hun gezondheid in de ruimste zin. De huisarts is de medisch specialist met als vak 'generalisme'.

Een Nederlandse huisarts werkt meestal voor eigen rekening, tussen 08:00 en 17:00. Een deel van de Nederlandse huisartsen werkt in loondienst van een gezondheidscentrum of van een of meer zelfstandig gevestigde huisartsen. In het laatste geval spreekt men van hidha: huisarts in dienst van een andere huisarts. Ter ondersteuning hebben huisartsen soms praktijkondersteuners in dienst. Omdat de huisartsenzorg in Nederland 24-uurszorg is moeten er buiten deze tijden diensten worden gedraaid. Om de arbeidstijd, avonden en weekenden van tijd tot tijd vrij te houden, hebben de meeste Nederlandse huisartsen per regio de handen ineen geslagen en de huisartsenposten in het leven geroepen. Op deze manier hebben de huisartsen vaker een avond en/of weekend vrij. Zij zijn wel verplicht zelf een aantal diensten per jaar te doen om hun registratie te behouden. Op de huisartsenpost is vaak een callcenter aanwezig dat bemand wordt door ervaren doktersassistentes, om de eerste triage van de binnenkomende oproepen te verzorgen. Veel telefoontjes betreffen niet echt spoed en kunnen met een advies door de assistente worden afgedaan. Ook zijn er een of meer huisartsen aanwezig die meestal de beschikking hebben over een visiteauto met een aanzienlijke hoeveelheid medische apparatuur aan boord.

De Nederlandse huisartsen zijn georganiseerd in landelijk verband via enkele organisaties, waarvan de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) en het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) de grootste zijn. De taak van de LHV ligt voornamelijk op de belangenbehartiging, waaronder het onderhandelen met zorgverzekeraars en overheid. Het NHG houdt zich voornamelijk bezig met de inhoudelijke ontwikkeling van het vak en het bevorderen van de kwaliteit van de uitvoering ervan. De LHV heeft regionaal afdelingen, die 'Kringen' worden genoemd. Deze bestaan meestal uit enkele honderden huisartsen (landelijk zijn er circa 7500 huisartsen).