Zoek een zorgaanbieder in uw regio!

( vul minimaal 1 van de 2 velden in! )


Mondhygienisten

mondhygienist

De mondhygiënist is in Nederland een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De taken die een mondhygiënist uitvoert zijn gericht op de preventie – het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës (gaatjes in tanden en kiezen). Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit (= gericht op genezing).

De mond is een belangrijk deel van het gezicht en valt daarom direct op. Een frisse en schone mond is aantrekkelijk. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit èn zelfs tot het verlies van tanden en kiezen.

Een gezond gebit is meer dan "geen gaatjes". De Mondhygiënist heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. Mondhygiënist is een beschermde titel. Het is een beschermd beroep met een eigen opleiding. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvlees-problemen èn helpt nieuwe problemen te voorkomen. En voorkomen is altijd beter dan genezen!

Ontstoken tandvlees ontstaat door plak, een kleverig wit laagje. Tussen tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees is dit moeilijk weg te halen. Plaque kan hard worden, dit heet tandsteen. Daardoor kan het tandvlees gaan ontsteken. Uw tandvlees wordt rood, bloedt snel en u kunt een slechte adem krijgen. Na verloop van tijd wordt de ruimte tussen tanden en tandvlees (de zogenaamde 'pocket') groter en gaan tanden en kiezen losser zitten. Uiteindelijk kan ook het kaakbot aangetast kunnen tanden en kiezen uitvallen. Door een goede mondhygiëne kunnen deze problemen voorkomen worden. Bij tijdige behandeling is volledig herstel mogelijk.

Wat de mondhygiënist precies doet en hoeveel tijd het kost hangt natuurlijk af van de aard en de ernst van het probleem. U maakt eerst kennis met de mondhygiënist en u krijgt voorlichting. Ze stelt u enkele korte vragen over uw gebit, uw tandvlees, uw gezondheid in het algemeen en andere zaken die belangrijk zijn voor de mondhygiëne. Bijvoorbeeld uw dagelijkse bezigheden en uw eetpatroon. Ook een eventuele zwangerschap is van belang, omdat u dan extra gevoelig kunt zijn voor tandvleesproblemen. Daarna doet de mondhygiënist een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem maakt ze ook een parostatus. Hierop wordt nauwkeurig de conditie van uw tandvlees beschreven.

Mondhygienisten video's


Mondhygienisten nieuws

Links over Mondhygienisten

Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten